We kennen allemaal de bijzonder stressvolle examenfasen waarin we ons gedurende lange tijd intensief voorbereiden, of dat nu op de universiteit of op school is, tijdens een beroepsopleiding of een begeleidende bijscholing. Leerfasen zijn uitdagend omdat de nadruk volledig ligt op het opslaan van zoveel mogelijk informatie in de hersenen en het op het juiste moment kunnen oproepen daarvan.

Vaak is het tijdsbestek ook erg krap, waardoor je een enorme druk voelt en vaak echt in het leren schiet. Veel mensen besteden te weinig aandacht aan het nemen van regelmatige pauzes die hen weer motiveren. Daardoor beseffen ze te laat hoe gestrest ze eigenlijk zijn en hoezeer de leerfase schadelijk is voor hun gezondheid. Dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn.

Want zolang je je tijd verstandig indeelt en je studiepauzes zo organiseert dat ze een hoge toegevoegde waarde hebben, zul je ook veerkrachtiger zijn en beter kunnen presteren. De manier waarop die broodnodige afwisseling en ontspanning wordt georganiseerd, verschilt sterk van persoon tot persoon. Terwijl de één een dutje doet, speelt de ander spannende gokkasten bij casino777.nl en schakelt uit, of zet leuke muziek op en danst een rondje.

Er is dan ook niet één masterplan dat voor iedereen even goed werkt. Maar feit is dat een goede mix het beste helpt en dat het de moeite waard is om verschillende ideeën uit te proberen. Hier leggen we uit wat deze zijn en waar je op moet letten.

Waarom pauzes zo onmisbaar zijn

In feite is het gemakkelijk te onderschatten hoe belangrijk het is om je geest af en toe een adempauze te gunnen, wanneer hij niet volledig geconcentreerd hoeft te zijn. Maar uiteindelijk is het onmisbaar om op deze manier je batterijen te blijven opladen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ons concentratievermogen na 60 tot 90 minuten aanzienlijk afneemt.

Op een gegeven moment zijn we dus niet meer productief. Maar helaas is de angst om kostbare voorbereidingstijd te verspillen vaak zo groot dat je uiteindelijk achter je bureau blijft zitten in plaats van even iets anders te doen. Als je echter regelmatig een korte pauze neemt, zul je snel merken hoe heilzaam dat is en hoeveel nieuwe energie je hebt om weer aan de slag te gaan.

Hoe vaak en hoe lang je het beste kunt pauzeren, moet iedereen voor zichzelf uitvinden. Voor velen is de zogenaamde Pomodoro techniek succesvol gebleken, waarbij 5 minuten vrije tijd wordt genomen na een leereenheid van 25 minuten.

Maar natuurlijk kunnen andere intervallen net zo goed werken. Pauzes moeten niet alleen dienen om de hersenen even te ontlasten en op te laden, maar kunnen natuurlijk ook heel verstandig worden gebruikt.

Welke activiteiten zijn bijzonder geschikt voor de pauzes

Eigenlijk is alles wat je gedachten afleidt, andere hersengebieden stimuleert (bv. motorische vaardigheden in plaats van cognitieve) en positieve emoties opwekt een goed idee. Deze brengen op hun beurt de stress die gepaard gaat met leren prachtig in balans.

Beweging

Het is geen geheim dat beweging het beste tegenwicht is voor elke zittende activiteit, gelukshormonen vrijmaakt en even goed is voor lichaam en geest. Of het nu gaat om een rustige wandeling of een zware training is aan jou. Het belangrijkste is om je bloedsomloop op gang te brengen en je hoofd leeg te maken.

Ervaar flow momenten

Tijdens een van de pauzes moet men zich bezighouden met iets dat hem in een staat van volledige voldoening brengt. Dit flow-moment kan worden bereikt met een hobby, maar ook met tijd in de natuur of door met de hond te spelen. Als men de tijd dreigt te vergeten, kan men gewoon een wekker zetten om op tijd terug te zijn op het bureau.

Zuurstofschop

Een paar minuten stevig ventileren of op het balkon staan en diep ademhalen helpt enorm. De hersenen worden van nieuwe zuurstof voorzien en je voelt je onmiddellijk alerter en ontvankelijker.

Power-Nap

Een korte rustperiode kan wonderen doen om daarna weer fris aan het werk te gaan. Idealiter test u uit welke duur goed voelt en in welke slaaphouding uw lichaam zich het beste kan ontspannen. De slaap mag echter niet langer duren dan maximaal 20 minuten.

Gezonde snacks

In plaats van lukraak naar zoetigheid te grijpen tijdens het studeren, is het beter om alleen tijdens de pauzes te eten en dan des te voorzichtiger. Gezonde, energierijke snacks zijn zinvol. Ze belasten de spijsvertering niet onnodig en geven voldoende energie. Knapperig vers fruit, smoothies, muesli of energieballen zijn goede keuzes. Veel water drinken is ook een absolute must!

Sociale interactie

Staren naar papier of het scherm vermoeit de ogen en de geest, dus interactie met anderen mag niet worden verwaarloosd. Dit kan een telefoontje met je moeder zijn of een kopje koffie tussendoor met je vriendin. Het belangrijkste is dat je je thematisch op iets anders richt, afstandelijk bent en de leeromgeving even verlaat.

Mediteren

Om uit te schakelen kun je geleide meditaties van internet of speciale luisterboeken gebruiken. Wie al ervaring heeft, kan ook zonder hulp mediteren. Een half uur je ogen sluiten en je alleen concentreren op je eigen ademhaling is heerlijk heilzaam en geeft nieuwe inspiratie.

Muziek

Urenlang verkeersborden onthouden kan erg saai zijn. Muziek inspireert de zintuigen en zorgt voor een welkom evenwicht in fasen van hoge concentratie. Als u wilt, kunt u luid meezingen of door de kamer dansen. Een paar minuten zijn genoeg om gespannen lichaamsdelen te ontspannen en je weer lichter te voelen.

Routine activiteiten

Zelfs alledaagse huishoudelijke taken zoals opruimen of de was sorteren helpen de hersenen te hergroeperen. Dus als er toch al veel op de planning staat, kunt u dergelijke activiteiten perfect inplannen in de daarvoor bestemde pauzetijden en zo twee vliegen in één klap slaan.

Waar u nog meer op moet letten

Pas op voor typische fouten: sommigen denken dat ze gewoon geen pauzes nodig hebben of dat ze niet moe worden tijdens het leren, wat een absolute misvatting is. Tijdens zulke inspannende leerfasen moet je veel nadruk leggen op fysieke en mentale balans, anders neem je later wraak. Te veel schermtijd is niet aan te raden. Hoe gevarieerder de pauzes, hoe beter.

Er zijn inmiddels veel praktische apps om pauzetijden optimaal te plannen en na te leven. Ze geven ook creatieve input over hoe ze in te zetten.