Doe je het standaard theorie-examen voor rijbewijs B dan heb je 30 minuten de tijd. Dit is het examen dat de meeste mensen doen. Het examen maak je in een examenzaal op een touchscreen. Het theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen waarbij op het beeldscherm wordt aangegeven hoeveel tijd je voor de vraag hebt. Je beantwoordt de vraag door op het juiste antwoord tikken. Wil je precies weten hoe het zit met de tijd voor alle theorie-examens voor rijbewijs B en hoe de onderdelen qua tijd zijn opgebouwd? Lees het hier.

Onderdelen verdeling

Het theorie-examen voor je B-rijbewijs bestaat uit 3 onderdelen: kennis, inzicht en gevarenherkenning. Voor kennis heb je 8 minuten de tijd waarin je 12 vragen moet beantwoorden. Bij het onderdeel inzicht heb je 16 minuten de tijd voor 28 vragen en bij gevarenherkenning heb je 8 seconden de tijd per vraag. Hoeveel tijd je overhebt voor het onderdeel, wordt bovenaan je scherm weergeven.

Ook als je het theorie-examen in het Engels doet, heb je 30 minuten de tijd voor het examen. Het kan daarbij voorkomen dat er Nederlandse begrippen in het examen staan.

Extra tijd

Er is ook een mogelijkheid om een theorie-examen met extra tijd te krijgen als je bijvoorbeeld dyslexie of een andere aandoening hebt die het lastiger maakt om het normale examen te doen. Het kan ook zijn dat je gebruik maakt van een gebarentolk voor het examen. In dat geval heb je ook extra tijd voor het examen. Denk er wel aan dat je die tolk zelf (op tijd) moet regelen.

Het theorie-examen met extra tijd duurt 45 minuten. Die extra tijd is alleen voor het onderdeel verkeersregels en verkeersinzicht, maar niet voor het onderdeel gevaarherkenning. Dit komt doordat het in het verkeer natuurlijk essentieel is dat je gevaar snel genoeg herkent. Voor het onderdeel verkeersregels (kennis) krijg je 5 minuten extra tijd, wat ervoor zorgt dat de totale tijd voor dit onderdeel dan 13 minuten is. Bij het onderdeel inzicht krijg je 10 minuten extra tijd. Dit maakt de totale tijd voor dit onderdeel 26 minuten is.

theorie

Mondeling theorie-examen

Heb je faalangst, autisme of een andere aandoening waarbij je hinder ervaart door drukte? Dan is het ook mogelijk om een theorie-examen te doen waarbij je alleen in de ruimte zit met een medewerker van het CBR die jou de vragen voorleest. De medewerker is geen vertaler en geeft geen uitleg, wel licht de medewerker het examenproces toe. Voor dit examen heeft iemand ook 45 minuten de tijd.

Voor dit examen geldt ook dat je soms de toeslag voor het examen terug kunt krijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je extra ruimte nodig hebt vanwege je rolstoel of voor al je een hulphond meeneemt.

Anders maar hetzelfde

Hoewel er dus theorie-examens zijn met een langere tijd, is de kern van het examen hetzelfde. Iedereen moet een minimum aantal vragen goed hebben om te slagen voor het theorie-examen. Zo moet je 10 van de 12 kennisvragen goed hebben, 25 van de 28 inzichtvragen en 13 van de 25 vragen over gevaarherkenning. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je goed leert met een theorie oefenexamen.