Je hebt er ongetwijfeld het nodige van meegekregen en misschien merk je er zelf ook het één en het ander van: door de torenhoge inflatie in Nederland is de koopkracht in 2022 en 2023 flink gedaald. Dat betekent dat het voor veel mensen lastig is om naast de basisuitgaven extra uitgaven te doen.

Wanneer je je rijbewijs wil halen en geld nodig hebt om je rijlessen te betalen, kan het best frustrerend zijn om daarvoor te moeten sparen. Om je een handje te helpen, geven we je in dit artikel enkele tips om je rijlessen en rijbewijs te financieren. Denk aan investeren in de Bitcoin prijs en het aannemen van een extra baantje.

1. Extra werken om extra geld te verdienen

Een van de meest logische stappen om te nemen om (meer) geld te kunnen sparen, is door meer geld te verdienen door extra te werken. Wanneer je al over een fulltime baan beschikt, is het lastig om daarnaast nog meer te werken. Maar: dit is zeker niet onmogelijk. Sinds de coronacrisis werken veel mensen vanuit huis en/of op afstand. Wie weet heb je een verborgen talent waarmee je óók vanuit huis kunt werken om zo meerdere baantjes of opdrachten met elkaar te combineren.

Zit je nog op school of doe je een opleiding dan zijn dergelijke online baantjes ook een aanrader. Daarnaast is het goed om te weten dat er momenteel in Nederland nog steeds sprake is van een personeelstekort. Wil je dus liever ergens op locatie werken zoals in de horeca of in de zorg? Dan is de kans groot dat je ergens bij jou in de buurt een baantje kunt vinden. Werkgevers zitten te springen om enthousiaste werknemers die beschikbaar zijn.

2. Investeren in cryptocurrency zoals de Bitcoin koers

Wat je ook kunt doen, is investeren in cryptocurrency zoals de Bitcoin koers en de koersen van andere altcoins. Sinds de coronacrisis is de cryptomarkt booming, waardoor de Bitcoin prijs meerdere keren flink is gaan stijgen. Hoewel de waarde ervan momenteel weer wat lager is, betekent dat niet dat het niet meer interessant is om erin te investeren. Sterker nog: het is juist aan te raden om in te stappen op een moment waarop de prijs lager is zodat die waarde alleen maar kan groeien.

Het enige ‘nadeel’ van investeren in crypto is dat je er in de meeste gevallen niet direct een groot spaarbedrag mee hebt bereikt. Met een beetje geluk is dat natuurlijk wel het geval en kun je er je rijlessen, theorie-examen en rijbewijs van betalen, maar over het algemeen loont investeren op de langere termijn vooral. Weet je dat je over een bepaald aantal jaar je rijbewijs wil halen? Dan is het zeker aan te raden om nu al te starten met investeren.

3. Ook handig en interessant: kies voor crypto staking

Over cryptocurrency gesproken: wist je dat je ook een extraatje kunt verdienen zonder dat je zelf steeds munten hoeft te kopen? Dat kan namelijk met behulp van crypto staking; een interessante manier om wat extra geld te verdienen voor je rijbewijs. Bij crypto staking maak je een investering in crypto zoals Bitcoin en houd je die munten vervolgens voor langere tijd vast. In andere woorden: je verkoopt ze niet en laat ze gewoon staan in je online wallet.

Dat wordt ook wel staken genoemd. Voor het vasthouden van die munt krijg je een klein bedrag, dat je wel kunt vergelijken met rente op een gewone bankrekening. Hoewel de rente per coin en aanbieder verschilt, is hier op de lange termijn toch wat leuks mee te verdienen. Begin dus ook hier lekker vroeg mee zodat je er later van kunt profiteren en een extra zakcentje voor je rijlessen en rijbewijs hebt.

4. Verkoop kleding en spullen online voor extra geld

Zet je je geld liever niet in voor investeringen in crypto? No worries: ook dan is er nog een handige manier om wat extra geld te verdienen om je rijlessen te financieren. Wat dacht je ervan om spullen zoals kleding, accessoires, schoenen en woondecoratie online te verkopen? Tegenwoordig is het verkopen én kopen van tweedehands en vintage kleding en spullen helemaal hip. Grote kans dat je wel wat dingen hebt liggen die je niet meer gebruikt of niet meer aantrekt.

Gooi dit soort spullen niet zomaar weg, want je kunt er waarschijnlijk nog wel wat geld voor krijgen. Dat is helemaal het geval met merkspullen, zoals merkkleding en schoenen van bekende merken. Gebruik Instagram en andere social media kanalen om je spullen aan de man te brengen en vraag vrienden en vriendinnen om je advertenties te delen. Wie weet levert het je nog een leuk zakcentje op.