Militaire Colonne | Alle Regels Omtrent Een Militaire Colonne! Tips & Info

Militaire colonne voorrang

In het verkeer heb je alle soorten bestuurders. Je ziet ook nog een bijzonder verkeer. De militaire colonne behoort ook tot het bijzonder verkeer, om deze reden gelden hiervoor andere voorrangsregels. Deze zijn belangrijk om te weten, wanneer jij wil slagen voor het auto theorie examen. Als je een militaire colonne tegenkomt zijn er bepaalde regels waaraan je dient te houden. Vooral als het gaat om voorrang. Maar wat is een militaire colonne? Wat doe je als je hun tegenkomt in het verkeer.

Wat is een militaire colonne?

Als je in het verkeer een hele stoet aan militaire voertuigen ziet behoort dit tot de militaire colonne. Het is te merken aan militaire colonne vlaggen .Maar de stoet is pas compleet als de voertuigen vlaggen dragen. Er is altijd een begeleider aanwezig waarbij de eerste voertuig links en rechts een blauwe vlag hebben met aan de rechterkoplamp een blauwe kap. De rest van de voertuigen hebben een blauwe vlag aan de rechterzijde met een blauwe kap over de rechterkoplamp. De laatste auto heeft een groene vlag aan de rechterkant vooraan met een groene kap aan de rechterkoplamp. De deelnemers moeten met dimlicht of groot licht rijden.

Voorrangsregels

Wanneer hebben militaire colonne voorrang? Militaire colonne hebben voorrang, je mag ze niet doorkruisen. Ook al ben jij op het Voorrangsweg, mag je hun helemaal niet doorkruisen. Volgens wet is dat verboden. Je mag een militaire colonne dus nooit doorsnijden.

Handelingen wanneer je een militaire colonne ziet

Het maakt niet uit waar je van de weg bevind, je mag een militaire colonne niet doorkruisen. Ook al kom je van een in- of uitrit. Als je ziet dat het stoplicht op groen is dien je toch te stoppen wanneer zo een stoet voorbij gaat. Zelfs de voetgangers dienen te stoppen bij een zebrapad als een militaire colonne voorbij gaat. Ze zijn niet verplicht voetgangers voorrang te geven. Vaak genoeg wordt het verkeer geregeld als er zo een militaire stoet voorbij gaat. Er ontstaan hierdoor geen opstoppingen. In geval je de laatste auto bent na een militaire colonne mag je oprijden na de laatste auto van de stoet. Eerste voertuig militaire colonne heeft altijd voorrang en de rest volgt.

Uitzondering

Een militaire colonne moet stoppen als hij niet op de afbuigende voorrangsweg bevindt. Bestuurders op de Voorrangsweg hebben nog steeds voorrang, de militaire stoet dient te stoppen. Dat is volgens het ministerie bevestigd. De militaire colonne verkeersregels zijn standaard.

Boete

Als je een militaire colonne doorkruist, krijg je een boete. De boete is ongeveer 90 euro. Het kan ook hoger gekeken naar de situatie.

Andere voorkeuren

Een rouwstoet heeft ook net als een militaire colonne voorrang. Je mag niet tussen een rouwstoet gaan. Geef hun de voorkeur. Je hebt geen voorrang wanneer er een rouwstoet aanwezig is. Als je zo een stoet ziet mag je ook niet toeteren.

Regels rouwstoet

Als je op een kruising bent moet je voorrang verlenen aan de volgende auto die na de rouwstoet volgt totdat de stoet gestopt is. Alleen bij een rouwstoet is dit het geval. Deze regel geldt niet voor andere voertuigen met zwaailichten en sirene. De rouwstoet heeft ook voorrang voor een zebrapad. Hetzelfde geldt ook voor bussen die vanuit een bushalte komen. Hierbij heeft de militaire stoet ook voorrang.