Wat Is Dimlicht? Alle Regels Omtrent Auto Lampen! Tips & Info

Wat is dimlicht?

Een auto heeft verlichting nodig. Zowel overdag als in de avond heb je verlichting nodig. Dimlicht gebruik je overdag, maar ook in de avond. Dimlicht stadslicht wijst niet helemaal in de verte. Je kunt het overdag gebruiken wanneer er mist is, zo zie je waar je rijdt of in een tunnel. Dimlicht is ook verplicht in de avond. De vraag wat is dimlicht kan voorkomen in jouw auto theorie examen, om deze reden is het belangrijk om te weten wat dit precies inhoudt.

Dimlicht en andere lampen

Wanneer het dimlicht aan is, is dit niet de enige. Er brand tegelijkertijd vooraan twee stadslichten en achteraan twee rode lampen. Zo is jouw rijomgeving genoeg verlicht voor jou en de weggebruikers om je heen. In donker mag het dimlicht aan gemaakt worden. Ook overdag kun je gebruikmaken van dimlicht, maar dit geldt voor situaties waarbij het regent, sneeuwt, rookt of mist aanwezig is en je niet verder kunt zien dan 200 meter.

Dimlicht naam

De naam dimlicht is niet zomaar. Wat is dimlicht auto? Het wordt dimlicht genoemd, omdat het licht de tegenstanders niet verblind. Het verhindert niet, want het licht schijnt recht voor je op de weg en niet op anderen. Je merkt dit wel aan het dimlicht teken.

Verschil dimlicht en stadslicht

Wat is stadslicht en dimlicht? Dimlicht is een groot licht, maar het is gedimd en hindert daarom niemand. Met dimlicht wordt er standaard in het donker gereden in het verkeer. Terwijl stadslicht in bepaalde gevallen gebruikt mag worden zoals parkeren op de openbare weg in het donker.

Andere lichten

Je houdt heeft ook nog andere lichten behalve het dimlicht. Er zijn tegenwoordig ook van de mooie verlichting zoals sfeerverlichting op de wagen. Dit is ten strengste verboden.

Dagrijlichten

De dagrijlichten zijn lichten die zelf aangaan op je wagen. Ze gaan ook zelf uit als je de dimlichten of voormistlichten aanzet.

Grootlichten

Grootlichten maken de weg extra verlicht in het donker. Ze zijn wel oogverblindend voor de tegenliggers. De grootlichten mag je wel gebruiken in de avond, maar als er een tegenligger komt is dit verblindend. Als de zichtbaarheid minder dan 200 m is mag je het niet gebruiken. Stadslicht dimlicht grootlicht zijn verschillend.

Mistlichten

Er zijn twee soorten mistlichten, de achter en voor mistlichten. De achter mistlichten worden verplicht gebruikt bij mist of sneeuw, wanneer je minder dan 100 m ver kunt zien, maar je kunt het ook gebruiken wanneer het heel hard regent. Los van deze situaties mag je hem helemaal niet gebruiken. De voormistlichten mag je alleen gebruiken bij mist, sneeuw of hard regen. Maar het is niet verplicht.

Standlichten

De standlichten zijn net een bescherming wanneer je jouw voertuig op de openbare weg parkeert en het niet duidelijk te zien is vanuit 100 m. Dit geldt voor zowel overdag als avond. De standlichten hebben een of twee witte of gele standlichten. En achteraan een of twee rode lichten.

Parkeerlichten

De standlichten en rode achterlichten kunnen binnen een bebouwde kom vervangen worden naar parkeerlicht. De parkeerlichten wordt gebruikt bij stilstaan en parkeren.

Richtingaanwijzers

Een richtingaanwijzer mag niet ontbreken in het verkeer. De richtingaanwijzer geeft aan wanneer je van richting verandert, als je nu naar rechts of links gaat. Het moet wel tijdig aangemaakt worden en niet op het moment wanneer je gaat veranderen. Als je een rotonde verlaat dien je het te gebruiken, maar tijdens het oprijden van een rotonde niet.