Remweg berekenen | Informatie over remweg berekenen

Remweg berekenen

Remweg is de afstand die een auto nog aflegt wanneer er geremd wordt, de lengte van de remweg is afhankelijk van de vertraging in het remmen en de aanvang snelheid. Remweg berekenen doe je middels een remweg formule. Deze formule is afhankelijk van een aantal factoren, de formule remweg wordt bepaald aan de hand van de reactiesnelheid. Dit is de tijd van zien tot reageren (gemiddeld 1 seconde). Ook de reactieafstand wordt in acht genomen. De reactieafstand is de afstand die je aflegt in je reactietijd. Hierna wordt komt de auto remweg erbij kijken. De remweg is zoals aangegeven, de afstand die je aflegt vanaf dat je begint met remmen. De stopafstand wordt ook in acht genomen. Dit is de remweg plus de reactieafstand.

Remafstand berekenen

Alvorens we de remafstand berekenen is het noodzakelijk te weten dat niet elke auto dezelfde remmen heeft. Het remmen op zich gaat verschillend bij elke voertuig, de remweg auto is kan be�nvloed worden door versleten remmen, sneeuw op de weg, een nat wegdek. Toch is er een richtlijn voor het bepalen van de remafstand op verschillende snelheden, je deelt de snelheid waarmee je rijdt door tien en kwadrateert dit, de uitkomst deel je door twee (de formule is al volgt, (((S/10) �))/2. Kwadrateren is het vermenigvuldigen van een getal met hetzelfde getal. Bijvoorbeeld vijf in het kwadraat is gewoon vijf vermenigvuldigt met vijf, de uitkomst is hierbij vijfentwintig. Stel je voor je rijdt met een snelheid van 80km/u, de remafstand wordt: ((80/10) �)/2 = 32 meter.

Waar is remweg berekenen afhankelijk van?

Bij een nat wegdek vermenigvuldig je niet met twee, maar met anderhalf. Bij bovenstaand voorbeeld wordt de uitkomst bij nat wegdek: ((80/10) �)/1.5 = 42.67 meter. Houd in gedachte dat dit een ideale berekening is, waarbij je remmen en andere factoren van de auto goed zijn. Je remmen zijn dus optimaal, je hebt geen lading in de auto, de banden zijn prima en de auto heeft geen technische problemen. Het kan zijn dat de werkelijkheid verschilt met deze ideale situatie, daarom is het aan te raden om in werkelijkheid met drie te vermenigvuldigen in plaats van twee. Dit om helemaal safe te zijn. Vaak zie je daarom ook verkeersborden met een maximumsnelheid langs de weg, de borden geven de snelheid aan waarboven je niet mag gaan. Er worden soms ook adviessnelheden door een verkeersbord. Je bent niet verplicht om onder de aangegeven snelheid te blijven. Vaak is het wel veiliger om de adviessnelheid op te volgen, het staat er niet voor niets.

Ook de remkracht is van belang voor berekenen remweg

De maximale remkracht voor voertuigen op de weg wordt bepaald door de wrijving tussen wieloppervlak en wegdek. Voor personenvoertuigen met goeie rubberbanden en een goed werkend antiblokkeersysteem (ABS) ligt de remkracht op een schoon vlak rond 10 m/s�. Voor motorfietsen, fietsen en beladen vrachtwagens is de maximale remvertraging meestal veel kleiner, omdat deze voertuigen bij een te hoge remvertraging stabiliteit kunnen verliezen en onbestuurbaar kunnen worden. Zwaarbeladen vrachtwagens kunnen niet te lang hard remmen, omdat hierdoor het risico op een klapband of onstabiliteit toeneemt. Daarom wordt bij vrachtwagens vaak uitgegaan van een remvertraging van 4 m/s�. Op hellingen wordt de remkracht (en als gevolg daarvan de remweg) heel veel be�nvloed door de hoek van de helling en de richting van de helling.