Rijbewijs B
Om een auto te mogen besturen moet je beschikken over een auto rijbewijs. Een auto rijbewijs wordt ook wel het B Rijbewijs genoemd. Maar is het rijbewijs B enkel en alleen voor de auto bedoeld? Wat kan je er nu eigenlijk allemaal mee? En hoe kom je in het bezit van een B Rijbewijs? In dit artikel zullen we hierover meer informatie geven.
Een rijbewijs B is een document in de vorm van een pasje, waarmee je de bevoegdheid hebt om in een auto te rijden van maximaal 3500kg. Het pasje toont aan dat jij over voldoende kennis en kunde beschikt over de verkeersregels tijdens het besturen van de auto en de auto goed onder controle hebt.
Het rijbewijs is afhankelijk van het gewicht van de auto die je bestuurt. Met een rijbewijs B mag je een auto besturen met een gewicht van maximaal 3500kg. In het geval dat het voertuig zwaarder is dan 3500kg dan heb je vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig. Maar hoe weet achterhaal je nou het gewicht van een voertuig? Als je het kenteken van een voertuig invoert op de website van het RDW dan krijg je alle informatie te zien wat betreft de gewichten van de auto. Je krijg te zien welk gewicht de auto mag trekken, en wat het lege gewicht van de auto is.
Hoe kom ik in het bezit van een auto rijbewijs?
Om in het bezit te komen van een rijbewijs auto moet je op een aantal eisen kunnen voldoen, deze zijn als volgt:
- Je hebt een minimum leeftijd van 18 jaar *
- Je hebt het praktijk examen bij het CBR met succes afgerond.
- Je bent in het bezit van een geldig theorie certificaat dat te halen is door het theorie rijbewijs examen bij het CBR met succes af te ronden.
*Het is mogelijk vanaf je 17e levensjaar deel te nemen aan het theorie-examen. Op het moment dat je hier voor slaagt krijg je een voorlopig rijbewijs en mag je al auto rijden. Hieraan zit de voorwaarde dat je ten alle tijden een begeleider naast je hebt.
Hoe leer ik de theorie rijbewijs B
De theorie voor het rijbewijs B is alles behalve simpel. Je doet er dus goed aan om eerst het theorie boek rijbewijs B eerst goed te bestuderen. Op het moment dat je hiermee denkt klaar te zijn en de stof goed kent naar jou idee, kan je gebruik gaan maken van de theorie rijbewijs b oefen examens die op onze website te vinden zijn. Het auto theorie oefenen is het halve werk naar een rijbewijs.
Welke voertuigen mag ik besturen met een B rijbewijs?
Zoals hierboven al beschreven is mag je auto’s besturen met een gewicht van maximaal 3500 kg. Maar dit is niet het enige voertuig dat je mag besturen als je in het bezit bent van een auto rijbewijs
Als je in het bezit bent van een auto rijbewijs (B rijbewijs) mag je namelijk ook een bromfiets, scooter, snorfiets of brommobiel rijden. Nadat je bent geslaagd voor het praktijk examen bij het CBR krijg je automatisch het bromfiets rijbewijs (rijbewijs AM) bijgeschreven op het door jou gehaalde rijbewijs B. Je hoeft dus geen apart bromfiets examen hiervoor af te laten nemen na het behalen van het B rijbewijs.
Heb ik een aanhanger rijbewijs nodig als ik hier gebruik van wil maken?
Voor het rijbewijs B bestaan wel speciale regels wat betreft het rijden met een aanhanger. Deze zijn als volgt:
- Het gewicht van de aanhanger of oplegger is 750 kilo of minder
- Het gewicht van de auto + aanhanger moeten samen minder dan 3500 kg wegen
In het geval dat jij een zwaardere massa wil vervoeren op je aanhanger of bijvoorbeeld op vakantie wil gaan met de caravan dan heb je een rijbewijs BE nodig. Houdt hier rekening mee en weeg de aanhanger goed alvorens je gaat rijden met een aanhanger. Er staan fikse boetes op in geval van overtreding