Het behalen van je rijbewijs is een grote mijlpaal, en je hebt vast zin om de weg op te gaan. Maar voordat je je avontuur als nieuwe bestuurder kunt beginnen, zijn er nog meerdere belangrijke stappen die je moet nemen. In dit artikel vertellen we je over de zaken die je moet regelen nadat je je rijexamen hebt gehaald.
Rijbewijs aanvragen bij de gemeente
Nadat je geslaagd bent voor je rijexamen, moet je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je ingeschreven staat. Hiervoor heb je een geldig identiteitsbewijs en een recente pasfoto nodig die voldoet aan de eisen van de gemeente.
Houd er wel rekening mee dat het enkele werkdagen kan duren voordat je je rijbewijs daadwerkelijk kunt ophalen en dat hier kosten aan verbonden zitten (meestal rond de 50 euro). Dit geeft je wat extra tijd om een aantal van de onderstaande zaken te regelen.
Een geschikte auto zoeken
Zodra je je rijbewijs hebt, heb je waarschijnlijk nog een auto nodig om echt van je vrijheid te genieten. Als je van plan bent een auto te kopen, is het belangrijk om te kiezen voor een auto die bij jouw behoeften en budget past. Denk daarom niet alleen aan de aankoopprijs, maar ook aan kosten voor brandstof, onderhoud en de wegenbelasting.
Een autoverzekering afsluiten
Voordat je de weg op gaat, moet je je auto verzekeren. In Nederland is een autoverzekering namelijk verplicht. Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen waaruit je kunt kiezen:
- WA (Wettelijke Aansprakelijkheid): dit is de minimale vereiste verzekering in Nederland. Het dekt de schade die je aan anderen toebrengt.
- WA+ Beperkt Casco: deze verzekering dekt naast de schade aan anderen ook schade door bijvoorbeeld diefstal, brand, en natuurschade.
- Allrisk: dit is de meest uitgebreide verzekering. Naast de bovenstaande zaken dekt deze verzekering ook vaak de schade aan je eigen auto, zelfs als je zelf schuld hebt aan het ongeluk.
Belastingen en keuringen
Heb je een auto gekocht? Dan moet je deze op jouw naam laten registreren bij het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Ook moet je wegenbelasting betalen. Dit bedrag varieert en is afhankelijk van het gewicht van de auto, de brandstofsoort en de regio waar je woont. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of je auto APK-gekeurd is: zonder geldige APK-keuring mag je de weg niet op.
Veilig de weg op
Zodra je je praktijk- en theorie-examen hebt behaald, kan je waarschijnlijk niet wachten om in de auto te stappen. Check de bovenstaande tips en dan kan je zo snel mogelijk goed voorbereid en veilig de weg op!