Steeds meer ouders melden hun kind aan voor bijles in vakken waar het kind moeite mee heeft. Werd er vroeger nog gezegd dat je nu eenmaal niet overal goed in kunt zijn, tegenwoordig zijn goede resultaten steeds belangrijker. Met extra oefenen wordt geprobeerd om de kennis van Nederlands, wiskunde of Engels bij te spijkeren. Om te worden toegelaten voor een vervolgopleiding moeten minimale resultaten worden behaald en als dat niet lukt dan valt de toekomstdroom van het kind, of soms van de ouders, in duigen. Dit heeft echter wel een keerzijde: bijles is niet voor iedereen weggelegd.
Afkomst bepaalt je succes
Aan online bijles of bijles aan huis hangt nu eenmaal een prijskaartje. Ouders die dit kunnen betalen kunnen hun kind extra ondersteuning laten geven zodat de cijfers voor zwakke vakken omhoog gaan. Ouders die dit niet kunnen hebben het nakijken. Zij kunnen hun kind soms zelf ook niet helpen door een gebrek aan onderwijs of een taalbarrière. Zo ontstaat een tweedeling in de maatschappij waar de overheid soms stevig mee worstelt. Wat ook niet meehelpt is dat er een chronisch tekort is aan leerkrachten, zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet- en beroepsonderwijs. Hierdoor kan een leraar op school, een leerling die niet goed kan meekomen, meestal ook geen extra aandacht geven.
Bijles door studenten
Bijles geven biedt studenten daarentegen wel weer een mooie kans om wat bij te verdienen. Want wie wel kan gaan studeren heeft het ook lang niet altijd makkelijk. Voor de schaarse studentenkamers worden woekerprijzen aan huur gevraagd. Ook het levensonderhoud is niet goedkoop. Als er boven op de basisbeurs wordt bij geleend gaat de student na het afstuderen vaak met een forse schuld aan het werk. Via StudentsPlus kunnen studenten zich aanmelden om bijles te geven aan leerlingen op de basisschool of in het voortgezet onderwijs. Ze kunnen zelf aangeven in welke vakken ze bijles willen geven en op welke momenten. Bijles vindt uiteraard altijd plaats buiten de reguliere schooltijden.
Bijles in samenspraak met de school
Bijlessen worden vrijwel altijd gegeven in goed overleg met de school. De leerkracht kan immers het beste aangeven wat de zwakke punten van de leerling zijn. Daarnaast beschikt de school vaak over lesmateriaal dat voor bijlessen kan worden gebruikt en wat goed aansluit bij de lesstof die op school wordt behandeld. De resultaten worden gedeeld zodat duidelijk is of de bijlessen effect hebben of dat er moet worden bijgestuurd. Uiteraard worden ook de ouders op de hoogte gehouden van de vorderingen van de leerling. Die moeten terug te zien zijn in de cijfers voor toetsen. Maar daarnaast is het ook belangrijk dat een leerling weer plezier in het volgen van een vak krijgt. Zo moet worden voorkomen dat de schooltijd alleen maar vervelende herinneringen oproept. De leerling moet, als het even kan, een leuke en passende beroepsopleiding kunnen gaan volgen.