Bromfiets

Wil je de weg op met een auto, motor of bromfiets? Voordat dat mag, moet je eerst slagen voor het theorie-examen. In Nederland gelden specifieke leeftijdsvereisten voor elk type voertuig en het examen kent verschillende onderdelen en slagingscriteria. In deze blog vertellen we je de belangrijkste verschillen tussen de theorie-examens voor de auto, motor en bromfiets.

Leeftijdsvereisten

Voordat je het theorie-examen voor een specifiek type voertuig kunt afleggen, moet je voldoen aan bepaalde leeftijdsvereisten. Deze vereisten variëren afhankelijk van het type voertuig:

Het is belangrijk om te weten dat je het theorie-examen vanaf 20 weken voordat je de minimumleeftijd bereikt, kunt aanvragen.

Opbouw en slagingscriteria van de theorie-examens

De opbouw en slagingscriteria van de theorie-examens voor de auto, bromfiets en motor vertonen enkele verschillen. Hieronder worden deze verschillen nader toegelicht:

Auto

Het theorie-examen voor de auto bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Gevaarherkenning: hier wordt getest of je gevaar kunt herkennen en weet hoe je in verschillende situaties moet handelen. Je dient bij dit onderdeel 13 van de 25 vragen goed te hebben.
  2. Kennis: in dit deel laat je zien dat je verkeersregels kunt herkennen en benoemen. Bij dit onderdeel moet je 10 van de 12 vragen juist beantwoord hebben.
  3. Inzicht: hier laat je zien dat je de verkeersregels kunt toepassen en de juiste beslissingen neemt. Om dit laatste onderdeel te halen, dien je 25 van de 28 vragen goed te hebben.

Bromfiets

Het theorie-examen voor de bromfiets bestaat uit 50 vragen, inclusief 2 testvragen. Deze vragen bestaan uit de volgende onderdelen: verkeersregels (kennis) en verkeersinzicht (kennis+). Om te slagen, dien je 43 of meer vragen correct te beantwoorden.

theorie-examen

Motor

Voor het theorie-examen van de motor geldt eveneens dat het uit 50 vragen en 2 testvragen bestaat. Hierbij dien je minimaal 41 vragen correct te beantwoorden om te slagen. Het motortheorie-examen is vergelijkbaar met dat van de bromfiets, met dezelfde onderdelen en structuur.

Overeenkomsten
Naast de verschillen tussen de theorie-examens voor de auto, motor en bromfiets, zijn er ook enkele overeenkomsten die het vermelden waard zijn:

VoorbereidingEen goede voorbereiding is belangrijk om het theorie-examen met succes af te leggen, ongeacht het type voertuig waarvoor je het examen moet doen. Voor het theorie-examen oefenen en leren doe je door gebruik te maken van materiaal zoals proefexamens, studieboeken, video’s en online oefenplatforms. Verken opties waar je bromfiets, motor of auto theorie gratis kunt oefenen. Een pakket met oefenmateriaal aanschaffen kan ook waardevol zijn.

TijdsduurOngeacht of je het theorie-examen voor de auto, motor of bromfiets aflegt, hebben alle examens een standaard tijdsduur van 30 minuten.

Kosten
De kosten voor het theorie-examen zijn voor alle drie de voertuigcategorieën hetzelfde. Echter, er is een verschil om rekening mee te houden. Het auto theorie-examen kun je in het Engels afleggen, zonder dat je een tolk hoeft in te huren. Bij het theorie-examen voor de bromfiets en motor is er geen Engelse versie en dien je wel een tolk in te huren. Het motor- en bromfiets theorie-examen is daardoor duurder dan het auto theorie-examen in het Engels, vanwege de kosten die gepaard gaan met het inhuren van een tolk.

UitslagBij de theorie-examens voor auto, bromfiets en motor ontvang je meteen na het examen de uitslag op het computerscherm. Wanneer je geslaagd bent is het theorie-examen 1,5 jaar geldig. Als je gezakt bent, krijg je een overzicht van je prestaties in de mail. Zo weet je wat je voor de volgende keer beter moet bestuderen.