Wanneer je jouw rijbewijs hebt gehaald wil je vast graag een eigen auto hebben. Steeds meer mensen overwegen om een auto te leasen in plaats van te kopen. Een leaseauto is vaak een betrouwbare optie en heeft geen hoge aanschafkosten. Toch zijn er ook een aantal factoren waar je van op de hoogte moet zijn voordat je een leasecontract ondertekent. Wij zullen er in dit artikel een aantal voor je bespreken.

De looptijd van het contract en de kilometrage

In tegenstelling tot het aanschaffen van een auto ga jij bij het leasen van een auto altijd een contract aan. Het is dus ook belangrijk dat je voor het tekenen op de hoogte bent van wat dit contract precies inhoudt. Let bijvoorbeeld goed op de duur van het contract en op het aantal kilometers dat je in een jaar mag rijden.

Veel leasecontracten hebben een duur van twee tot vijf jaar. Ook voor het aantal kilometers dat je mag rijden zijn er verschillende opties. Wil je jaarlijks meer kilometers rijden? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk ook meer moeten betalen. Maak vooraf een goede inschatting van het aantal kilometers dat je wilt laten opnemen in je contract. Wanneer je meer kilometers rijdt dan afgesproken brengt dit in de meeste gevallen namelijk extra kosten met zich mee.

Lees ook Tips bij het in de markt zetten van een nieuw product

cupra born leasen

De prijsopbouw

Naast het aantal kilometers en de looptijd van jouwcontract zijn er nog veel meer factoren die bijdragen aan de prijs die je maandelijks moet betalen voor jouw leaseauto. Een van deze zaken is bijvoorbeeld het merk van de auto. Wanneer je een Cupra Born wilt leasen betaal je bijvoorbeeld een stuk meer dan voor een Renault Zoe E-Tech.

Ook zaken als onderhoudskosten, verzekeringen en reparaties worden opgenomen in de prijsopbouw. Reken voor jezelf altijd goed uit of deze prijzen redelijk zijn, of dat je hier nog over kunt proberen te onderhandelen.

Schade- en inleverprocedure

Tenslotte is het belangrijk om te weten wat de afgesproken procedure is wanneer het aankomt op eventuele schade of het inleveren van de auto. Door hierover in gesprek te gaan weet jij wat er van jou als leaser wordt verwacht bij het onderhouden van de auto en voor welke kosten jij wél moet opdraaien wanneer je schade rijdt.

Door je goed in te lezen in je contract kan je met een gerust hart jouw auto gaan leasen. Op deze manier kun je met alle plezier genieten van een auto zonder al te grote financiële risico’s te hoeven lopen.