Heb je een auto gekocht? Dat is natuurlijk super leuk! Wat voelt er nou fijner dan een nieuwe auto? Niets natuurlijk! Maar voordat je echt kunt gaan genieten van je nieuwe auto moet je wel nog een aantal dingen regelen. Een van de belangrijkste dingen om in orde te maken is natuurlijk je autoverzekering. In Nederland ben je namelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Als je gaat zoeken naar autoverzekeringen, komt er ineens heel veel op je af. Je ziet door de bomen het bos niet meer! Maar geen zorgen, in deze blogs vind je de beste tips voor het kiezen van een autoverzekering van Univé

Bepaal de dekking 

Je hebt in Nederland drie opties qua basisverzekeringen. De eerste optie is een WA verzekering, dit is het wettelijk verplichte minimum. Deze verzekering dekt alleen schade aan anderen. Als je dus zelf schade maakt aan je eigen auto, moet je dat ook zelf betalen. Dat is niet altijd fijn, want de kosten van autoschade kunnen hoog oplopen. Een WA+ verzekering is al iets uitgebreider en dekt ook schade aan eigen auto door diefstal, ruitbreuk, inbraak, joyriding, brand en natuurschade. Een WA+ verzekering dekt geen schade aan je eigen auto door een ongeluk, een All Risk verzekering dekt dat wel. Wil je dus ook je eigen auto verzekeren tegen schade door ongelukken? Dan moet je kiezen voor All Risk. 

Aanvullende verzekeringen 

Naast de verplichte basisverzekering, kun je er ook nog voor kiezen om je autoverzekering uit te breiden met aanvullende verzekeringen. Deze zijn niet wettelijk verplicht, maar kunnen wel handig zijn. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten voor pechhulp in het buitenland. Dit is heel handig als je met de auto op vakantie gaat. Of je kunt een aanvullende verzekering afsluiten voor rechtshulp in het verkeer. Dan krijg je juridische hulp bij verkeersincidenten vergoed door je verzekering. Je kunt ook nog een inzittendenverzekering afsluiten, dan ben je verzekerd bij letsel en schade voor jezelf, je passagiers en je spullen. 

De kosten 

Een autoverzekering is natuurlijk niet gratis. Je moet hier maandelijks een premie voor betalen. Deze premie verschilt per persoon. De premie wordt berekend op basis van een aantal factoren, zoals de gekozen dekking, je eigen risico, het aantal schadevrije jaren, je leeftijd, je woonplaats, het aantal kilometers dat je maakt etc. Natuurlijk is je budget ook van belang, maar kijk niet alleen naar de maandelijkse premie. Hou er rekening mee dat de kosten bij autoschade hoog op kunnen lopen en dat een goede verzekering dan heel veel verschil maakt.