rijden in auto

Ben je bezig om je rijbewijs te halen? Of heb je net je rijbewijs gehaald? Dan is het misschien ook tijd om na te denken over de juiste auto voor jou. Er is veel waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een auto. Het kopen van je eerste auto kan daarom ook erg spannend zijn. Ga je voor een occasion of koop je een nieuwe auto? Welk merk en model past het best bij jou? Met de volgende tips weet jij precies waar je op moet letten bij het kopen van je eerste auto. Lees snel verder!

Oriënteren 

Als je een auto wilt kopen, ga je vaak eerst oriënteren. Het aanbod van nieuwe en tweedehands auto’s is enorm. De meeste mensen beginnen met het kopen van een tweedehands auto, ook wel een occasion genoemd. Om de zoektocht naar de juiste auto makkelijker te maken, is het belangrijk om na te denken over je wensen en eisen. Denk aan hoeveel mensen je wilt kunnen vervoeren, een automaat of een schakelauto, en of je stoelverwarming wilt. Naast je wensen is het ook slim om na te denken over je budget en kijk alvast naar de aanbieders van verzekeringen zoals Allianz Direct

Een auto kopen

Heb je een auto in gedachten? Dan kun je gaan kijken bij de auto en een proefrit maken. Er zijn een paar dingen waar je op kan letten tijdens de bezichtiging en de proefrit. Probeer zoveel mogelijk vragen te stellen aan de verkopende partij om een duidelijk beeld te krijgen van de auto en eventuele mankementen. Vraag bijvoorbeeld naar het onderhoud dat is verricht aan de auto. De verkoper is verplicht om eerlijk te zijn over de mankementen van de auto, maar dan moet je er wel naar vragen. Daarnaast kun je tijdens de proefrit ook letten op vreemde geluiden en of het gaspedaal en rempedaal naar behoren werkt. Als je auto voldoet aan je eisen, kun je het kopen. 

Verzekeringen

Na het kopen van je auto moet je ook een verzekering nemen voor je auto. Het is namelijk verplicht om je auto te verzekeren in Nederland. Er zijn echter verschillende verzekeringen waar je uit kunt kiezen. Zo is er een wa beperkt casco verzekering waarbij je onder andere verzekerd bent voor schade aan andere auto’s en personen en schade door inbraak of diefstal. Bij deze verzekering ben je niet verzekerd voor schade aan jezelf en eigen spullen. Daarnaast heb je een all risk verzekering waarmee je verzekerd bent voor schade veroorzaakt door een aanrijding. Er is dus veel waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een auto.