Het automaat rijbewijs wordt steeds populairder en dat is niet vreemd ook: er zijn immers ook steeds meer automatisch geschakelde auto’s op de weg te vinden. Mocht je zelf nu je rijbewijs met een automaat willen halen, dan is het wel belangrijk om zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn. In dit artikel vind je alles wat je over automaat rijbewijzen moet weten.

Voor wie zijn rijlessen met een automaat interessant?

Leren rijden in een schakelauto is nog altijd de norm, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Het kan voorkomen dat het leertraject maar blijft voortduren en je voor één of meerdere examens zakt. Als er geen schot in de zaak zit, kun je de overstap maken naar een automatisch geschakelde auto. 

Hiermee beperk je de handelingen achter het stuur, waardoor je meer kunt focussen op het verkeer en het rijden zelf. Je rijbewijs halen met een automaat kan dus een oplossing zijn voor mensen die het schakelen niet onder de knie krijgen of te veel erdoor worden afgeleid.

De voordelen van een automaat

Rijden in een auto met een automatische versnellingsbak biedt extra gemak en comfort. Je kunt in feite met één hand en één voet de auto besturen. Er vallen verschillende handelingen, zoals koppelen en schakelen, weg. Je kunt je daardoor beter concentreren op het rijden en wat er om je heen gebeurt. De verkeerssituatie kan de volledige aandacht krijgen. 

Als je daar moeite mee hebt tijdens de rijlessen, is een automaat erg interessant. Daarnaast is rijden met een automaat relatief vanzelfsprekend, waardoor je minder tijd nodig hebt om te leren autorijden. In theorie kun je dus sneller je rijbewijs halen. En hoe minder lessen je nodig hebt om je rijbewijs te halen, des te meer geld je kunt besparen.

Rekening houden met de gebreken

Als je besluit om je rijbewijs te halen met een automaat, zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Om te beginnen krijg je een aantekening (Code 78) op je rijbewijs, wat inhoudt dat je alleen met automatisch geschakelde auto’s mag rijden. 

Wil je na het halen van je rijbewijs een tweedehands BMW kopen, dan is de keuze dus beperkt, aangezien je geen handgeschakelde exemplaren op de kop kunt tikken. Bovendien zijn automatische auto’s vaak duurder dan de handgeschakelde varianten.

Wat kosten rijlessen met een automaat?

Wanneer je kijkt naar individuele rijlessen, is het vaak iets duurder om in een automaat te rijden. Het verschil is meestal 5 tot 10 euro. De prijsrange voor rijlessen met automaat zit tussen de 35 en 70 euro. Het is belangrijk om daarbij op te merken dat leren rijden in een automaat onderaan de streep vaak voordeliger is dan lessen in een handgeschakelde auto. 

Het duurt gemiddeld 8 tot 12 lessen voordat men het schakelen en koppelen onder de knie heeft. Als het leertraject een beetje vlekkeloos verloopt, kun je dus honderden euro’s besparen door te lessen in een automaat.

Heeft het nog wel zin om te leren schakelen?

Je kunt je afvragen in hoeverre het nog zin heeft om te leren schakelen. Steeds meer auto’s hebben standaard of zijn beschikbaar met een automatische versnellingsbak – en dan hebben we het nog niet eens over elektrische auto’s, die hebben geen eens een transmissie. Desondanks is het handig om te weten hoe een auto met schakelbak werkt. 

Of je nu een keer een huurauto met handbak krijgt of toch die fraaie tweedehands BMW wilt kopen, wie zijn rijbewijs op de traditionele wijze haalt, heeft hem tenminste ‘compleet’. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.