Het rijbewijs halen gaat niet zonder slag of stoot. Zo moet je meerdere lessen volgen om fatsoenlijk en veilig over de weg te kunnen. Ook moet je natuurlijk het theorie-examen zien te behalen voordat je mag beginnen aan jouw praktijkexamen. Heb jij binnenkort het theorie-examen op de planning staan? Dat is een spannend moment waarbij je goed moet presteren. We snappen dan ook dat dat de nodige zenuwen met zich meebrengt. Hoe jij ontspannen het theorie-examen ingaat, zetten we hieronder op een rij in een aantal tips.

Tip 1. Neem regelmatig een pauze tussen het leren door

Het theorie-examen wil je natuurlijk in een keer halen. Je zit continu te leren, te leren en nog eens te leren. Toch is het belangrijk dat je tussen het leren door ook eens een pauze neemt en een momentje inplant voor ontspanning. Te veel leren kan er namelijk voor zorgen dat je de stof niet meer in je kunt opnemen.

Zo kun je bijvoorbeeld in de pauze eens een rondje wandelen voor de frisse lucht, het huis stofzuigen of een spelletje spelen. Voor de achttienplussers onder ons is het wellicht leuk om een spelletje in het online casino te spelen. Met het nemen van een pauze, waaronder het spelen van een spel, verzet jij voor een moment jouw gedachten. Dat betekent dat je na de pauze weer met frisse moed het leren kunt oppakken en weer helder na kunt denken. 

Tip 2. Een goede nachtrust

Veel mensen leren door tot in de avond- of zelfs nachtuurtjes. Het is belangrijk om dit juist niet te doen. Op een gegeven moment is het leren klaar voor vandaag en het is tijd om jouw slaap te pakken. Probeer vooral om acht uur slaap in de nacht te maken, vooral de dag voor het theorie-examen. Met voldoende slaap kun jij je de volgende dag beter focussen, concentreren en nadenken. En dit kan natuurlijk weer positieve gevolgen hebben voor het examen. Hecht dus veel waarde aan jouw nachtrust in de periode van het examen.

Tip 3. Maak van tevoren oefenexamens

Er zijn veel oefenexamens te vinden die jij kunt maken. Zo weet je niet alleen welke vragen of situaties je kunt verwachten in het echte examen, je leert hier ook nog eens veel van. Wellicht komen er wel soortgelijke vragen terug in het echte examen, wat een groot voordeel kan opleveren. 

Heb je in het oefenexamen een aantal vragen fout gemaakt? Dan is het belangrijk om hier eens bij stil te staan: wat heb je fout gedaan en wat was wél het goede antwoord? Als je het goede antwoord inderdaad begrijpt, kun je van jouw fouten leren en dit toepassen in het echte examen.

Tip 4. Eet gezond

Wist je dat een gezond eetpatroon van groot belang is om jouw zenuwen te kunnen dimmen? Met de juiste voeding kun jij je namelijk net iets beter concentreren en ontspannen. Zo is het belangrijk om volkoren producten, fruit en groenten in huis te halen. Vooral havermout, volkoren brood, bessen en tomaten zijn onmisbaar in de periode van jouw theorie-examen. Daarnaast is het belangrijk om kopjes koffie over te slaan, aangezien de cafeïne jou juist – op den duur – kan vermoeien. Probeer in plaats van koffie juist veel water te drinken.

Tip 5. Blijf positief

Het is belangrijk om met positieve gedachten het theorie-examen in te gaan. Vooral als je nog weleens stress en zenuwen wil ervaren is het juist belangrijk om niet in een negatieve spiraal te belanden waar de gedachten zoals ‘ik kan het niet’ nog weleens door het hoofd kunnen spoken. Je hebt goed genoeg geleerd en het ergste dat je kunt overkomen, is dat je het moet herkansen. Succes met het theorie-examen!