Autobanden moeten onder alle weersomstandigheden voor een goede wegligging, waterafvoer en contact met de weg zorgen. Bovendien worden hiermee de krachten van het aandrijven, besturen en remmen met het voertuig op de weg worden overgebracht. Tot voor kort waren er uitsluitend zomerbanden, winterbanden en vierseizoenenbanden verkrijgbaar. Sinds kort zijn er ook milieuvriendelijke banden op de markt.

Heeft u zich al afgevraagd wat het verschil is tussen deze milieuvriendelijke banden en het gebruikelijke autobanden? Op welke manier ze ervoor hebben gezorgd dat een autoband minder wrijving heeft om het verbruik aan brandstof te verlagen en toch niet in de eerste de beste bocht van de weg raakt?

Wat zijn milieuvriendelijk banden

Een milieuvriendelijke of ecologische autoband is een soort van band dat is bedoeld om het milieu minder te belasten dan traditionele banden. Ze zijn vervaardigd van materialen die duurzamer zijn en minder belastend zijn voor het milieu. Kenmerkend is dat ze geproduceerd zijn van natuurlijk rubber, katoen en andere milieuvriendelijke materialen. Dankzij deze materialen kost de productie van de band minder energie en is er minder restafval. Alles bij elkaar bevatten deze banden meer dan 200 bestanddelen en meer dan 20 verschillende soorten rubber, die elk andere specifieke eigenschappen hebben. Bovendien is silicium toegevoegd, waardoor de banden een betere grip op het wegdek hebben. ​​Een milieuvriendelijke of ecologische autoband is een soort van band dat is bedoeld om het milieu minder te belasten dan traditionele banden, zoals autodoc.nl schreef over banden.

De aanduiding op de milieuvriendelijke autoband

Zoals alle autobanden hebben ook milieuvriendelijke banden een specifieke waarde om de eigenschappen aan te geven. De traditionele banden hebben een snelheidsindex als aanduiding voor de maximale snelheid waarbij de band goede prestaties zal blijven leveren.

De aanduiding waarmee de kenmerken van milieuvriendelijke banden wordt aangegeven wordt uitgedrukt in een letter op een schaal van A tot G. Hierbij staat de letter A voor de milieuvriendelijkste band en de letter G voor de minst milieuvriendelijke band. Heeft een autoband de aanduiding A of B, dan zorgen deze voor een lager verbruik aan brandstof. Bij aankoop moet ook zijn vermeld wat de rolweerstand, brandstofzuinigheid, hoeveel grip op een natte weg en hoeveel geluid de betreffende band produceert.

Voordelen van milieuvriendelijke banden

Als motivatie om te kiezen voor dit type banden is het goed om de vele voordelen ervan te kennen. Waarom zou u anders van uw vertrouwde banden overstappen op exemplaren waarvan u niet weet of deze echt voordeel opleveren. Dit zijn de pluspunten:

–           Brandstofbesparing door verminderde rolweerstand, zodat u minder vaak hoeft te tanken en er minder uitstoot is. U kunt een grotere afstand afleggen met hetzelfde aantal liters brandstof.

–           Veiliger rijden doordat een betere grip op het wegdek heeft en adequater reageert of stuurhandelingen.

–           Stiller rijden is mogelijk door de speciale constructie van de banden. Dit zorgt voor meer comfort onderweg.

–           Minder vaak vervanging nodig, omdat deze banden duurzamer zijn dan de banden die tot nu toe werden gebruikt.

–           Beter voor het milieu doordat voor de productie natuurlijke materialen worden gebruikt die makkelijker afbreken.

Nadelen van milieuvriendelijke banden

Zoals bij alles het geval is, zijn er ook nadelen aan deze banden verbonden die we kort zullen bespreken.

–           De grote bandenfabrikanten brengen een goede kwaliteitsband op de markt die het milieu minder belast, maar brengen daarvoor een hogere prijs in rekening dan voor de traditionele banden die zij verkopen. De goedkopere milieubanden die andere producenten aanbieden, leveren veelal minder goede prestaties dan de traditionele exemplaren.

–           De spreiding van de verkooppunten van milieuvriendelijke banden is een stuk minder wijdverbreid dan die van de gewone banden, zodat de aankoop van banden in het juiste formaat lastig kan zijn. Informatie over banden van autobedrijfcartech.nl

Het veiligheidsaspect

Ongeacht naar welke banden uw voorkeur uitgaan, zorg er altijd voor dat ze de wettelijk vereiste minimale profieldiepte van 1,6 millimeter hebben. Zorg er zowel voor de brandstofzuinigheid als de verkeersveiligheid voor dat de autobanden altijd de geadviseerde spanning hebben. Mocht u twijfelen welke bandenspanning voor de exemplaren van uw auto wordt geadviseerd, dan vindt u deze in het instructieboekje en/of aan de binnenzijde van de tankklep.

Controleer ook op regelmatige basis of de banden geen scheuren of andere beschadigingen hebben. Beschadigde en versleten autobanden moeten zo spoedig mogelijk vervangen worden. Dit voorkomt onveilige situaties in het verkeer en eventuele u en uw medeweggebruikers, alsook boetes voor het niet naleven van de verkeersregels inzake veiligheid.