Rijden in andermans auto brengt wat extra alertheid met zich mee. Schade rijden is altijd vervelend, maar een klein deukje in je eigen auto kan je oplossen zoals jij dat wilt. In andermans auto werkt dit toch anders.

Even opfrissen

Als je in andermans auto een ongeluk krijgt, valt de schade onder de dekking van de eigenaar van de auto. Welke schade wordt gedekt, is hiermee afhankelijk van die autoverzekering. 

Wanneer de eigenaar van de auto een WA verzekering heeft afgesloten, wordt in het geval van een botsing of ongeluk schade aan de auto van de tegenpartij vergoed. Schade aan de auto waar jij in rijdt niet.

Naast schade aan andermans voertuig dekt een WA casco verzekering ook van buiten komend onheil. Hieronder valt bijvoorbeeld storm, brand of inbraak.

Is een auto allrisk verzekerd, dan is eigen schade ook gedekt bij een botsing of ongeval. Zelfs wanneer jij verantwoordelijk bent voor deze schade. 

Menno Dijcks, autoverzekering-expert bij Independer; “Is een ander verantwoordelijk voor de botsing? Dan is de volledige schade te verhalen op de verzekering van de tegenpartij.”

Letsel

In sommige gevallen is, naast blikschade, ook letsel aan de orde. In dit geval is schuld een minder belangrijke vraag, bij lichamelijk letsel richt je je altijd tot je eigen zorgverzekering. Dit gaat helaas wel ten koste van je eigen risico. Is je letsel duidelijk afkomstig van een verkeersongeval en ligt de schuld bij iemand anders? Dan kan je de tegenpartij verantwoordelijk stellen voor je eigen risico.

Om het even?

Is het dan om het even of je schade rijdt in je eigen auto of in andermans voertuig? Nee. Naast de verantwoordelijkheid voor het herstellen van schade aan andermans auto, zijn er ook opgebouwde schadevrije jaren om rekening mee te houden. 

Deze zijn gekoppeld aan het voertuig en maken een belangrijk onderdeel uit van de premie van de autoverzekering. Rijd jij schade aan het voertuig van iemand anders? Dit heeft direct effect op zijn of haar schadevrije jaren en hiermee op zijn of haar maandelijkse premie. 

Een contractuele overeenkomst

Leen je een huurauto bij een verhuurmaatschappij, dan is deze auto meestal WA verzekerd. Bij het afsluiten van de huurovereenkomst wordt besproken wat er gebeurt wanneer je schade aan het eigen voertuig rijdt. Je kan ervoor kiezen deze verantwoordelijkheid te dragen, dan ben je zelf financieel verantwoordelijk voor schade aan je huurauto. Mijd je liever alle risico’s? Dan biedt de verhuurder vaak een allrisk verzekering

Zo’n contract heb je niet wanneer je de auto van de buren leent. Er is sprake van goed vertrouwen en wanneer er onverhoopt sprake is van schade, treed de wet in werking. De auto is in bruikleen, hiermee is de financiële verantwoordelijkheid – ook zonder contract – bij de bestuurder komen te liggen. 

Toch is het verstandig om van tevoren de risico’s te bespreken, of op z’n minst te weten hoe een auto verzekerd is voor je er in weg rijdt. Hiermee voorkom je gedoe en behoud je de goede relatie met je buren. Een ongelukje kan immers gebeuren.