
Heb jij binnenkort een theorie examen? Dan is het tijd om je voor te bereiden en diep de boeken in te duiken. Pak de oefenexamens maar bij de hand en zorg voor een opgeruimde studeerplek. Bij leren voor een examen geldt dat de voorbereiding het halve werk is. Maar wat als je klaar zit om te studeren maar je niet kunt focussen? Met deze tips zorg jij ervoor dat je tijdens je volgende leersessie geen concentratieproblemen meer hebt.
Een rustige studieomgeving maakt het verschil
Om je goed te concentreren is het belangrijk dat je rust om je heen voelt. Een van de eenvoudigste manieren om rust te creëren is door te studeren op een opgeruimde plek. Haal alle afleidingen uit de kamer en zorg dat je voldoende ruimte hebt om je studieboeken neer te leggen. Zoek ook naar een plek waar je even alleen kunt zijn zodat je niet door andere mensen of omgevingsgeluiden kan worden afgeleid. Een rustige studeerkamer of een stille bibliotheek kunnen erg stimuleren zijn.
Plan je studeertijd in
Studeren kan best een uitdaging zijn, vooral als je moeite hebt om je te kunnen concentreren. Een goede focus is essentieel, omdat het je helpt om informatie beter te begrijpen en te onthouden. Soms helpt het om van tevoren met jezelf af te spreken wanneer en voor hoelang je gaat studeren. Het plannen van je studietijd in blokken kan helpen om je beter te focussen. Je kunt aan elk studieblok ook een bepaald onderwerp of hoofdstuk toewijzen. Op deze manier weet je zeker dat je voldoende tijd hebt om alle examenstof te behandelen.
Neem de tijd voor een pauze
Natuurlijk is je laten afleiden geen goed idee, maar soms kan even een kwartiertje afleiding zoeken juist helpen. Plan daarom naast je studieblokken ook voldoende tijd voor pauzes. Gebruik deze tijd om even een rondje te lopen, een snack of wat te drinken te pakken of je op totaal iets anders te focussen. Je kunt bijvoorbeeld muziek luisteren, grappige filmpjes kijken of je geluk testen in online sportweddenschappen. Uitgaande van een uur kun je een studieblok van 50 minuten met een pauze van 10 minuten plannen. Onderschat de waarde van een pauze niet. Je hebt tijd nodig om even je gedachten te verzetten, anders zul je sneller vermoeid raken.
Herhalen, herhalen, herhalen
Door de informatie die je aan het leren bent regelmatig te herhalen. Er zijn verschillende studies die aantonen dat je hersenen informatie beter vasthouden en langer onthouden als je de informatie regelmatig herhaald. Door herhaling wordt de informatie overgebracht naar het langetermijngeheugen. Om de informatie zo snel mogelijk te kunnen herhalen is het handig om een samenvatting te maken. Naarmate je de stof beter kunt kun je ook bepaalde trefwoorden op een kaartje zetten zodat je kunt toetsen hoeveel je nog weet. Verder is het maken van oefenvragen een uitstekende manier om te herhalen tijdens het studeren.
Pas je kennis toe
Het mag dan een theorie examen zijn, in de praktijk werkt niets beter dan je kennis toepassen. Om informatie zo goed mogelijk te kunnen onthouden is het daarom belangrijk dat je oefenexamens maakt. Tijdens het maken van een oefenexamen pas je alle theorie die je hebt geleerd toe. Het helpt ook om de informatie die we geleerd hebben beter te begrijpen. En maak je geen zorgen als je fouten maakt. Als je probeert kennis toe te passen en faalt dan weet je dat je nog meer moet studeren of bepaalde concepten nog niet voldoende begrijpt. Het maken van oefenexamens is dus een heel praktische manier om te leren.