Voor velen is een rijbewijs een onmisbaar document. Je wilt dan ook zeker voorkomen dat je zonder rijbewijs komt te zitten. Toch kan het zo zijn dat jij je rijbewijs kwijtraakt na een overtreding. Omdat je zonder rijbewijs niet meer de mogelijkheid hebt om zelf een auto te besturen, heeft dit veel impact op jouw vrijheid. In dit artikel leggen we je uit welke overtredingen ervoor kunnen zorgen dat jouw rijbewijs ingevorderd zal worden en hoe je, stel dat het gebeurt, ervoor kunt zorgen dat je jouw rijbewijs weer zo snel mogelijk terugkrijgt. 

Bij welke overtredingen wordt je rijbewijs ingevorderd?

Maar wanneer ben je je rijbewijs dan kwijt? Het is allereerst belangrijk om te weten dat niet alle overtredingen op de weg ervoor zorgen dat je rijbewijs wordt ingevorderd. Sommige overtredingen worden als zodanig ernstig bestempeld dat de wetgever de politie de mogelijkheid heeft gegeven om rijbewijzen te mogen invorderen wanneer een weggebruiker de wet op deze wijze overtreedt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Ernstige snelheidsovertreding 

De meeste weggebruikers overkomt het wel eens: je rijdt harder dan is toegestaan. In veel gevallen leidt dit enkel tot een stevige geldboete. Toch kan het te hard rijden ook invloed hebben op het behouden van jouw rijbewijs. Dit gebeurt wanneer een bestuurder 50 kilometer per uur te hard rijdt. Ook bij een snelheidsovertreding van 30 kilometer per uur kan het zo zijn dat jouw rijbewijs wordt ingevorderd. Dit gebeurt wanneer je in de afgelopen twee jaar al eerder een soortgelijke snelheidsovertreding hebt gemaakt.

Rijden onder invloed 

Voor het consumeren van alcohol voorafgaand aan het besturen bestaan strenge regels. Wanneer een bestuurder dan ook betrapt wordt op het consumeren van een te hoge hoeveelheid alcohol, of het onder invloed rijden van drugs, kan er door de politie de keuze worden gemaakt om het rijbewijs in te vorderen.

Gevaarlijk rijgedrag 

Ook gevaarlijk rijgedrag kan lijden tot het invorderen van het rijbewijs. Net als bij eerdergenoemde overtredingen hangt het hierbij ook af van de aard van de overtreding. Met name zaken als het veroorzaken van ernstige ongevallen en het doorrijden na een ongeval kunnen ervoor zorgen dat je verplicht afstand zult moeten doen van jouw rijbewijs.

Hoe kun je jouw rijbewijs terugkrijgen?

Heb je toch de verkeersregels overtreden en ben je jouw rijbewijs kwijt? Dan wil je deze waarschijnlijk zo snel mogelijk weer terug in je bezit hebben. Het terugkrijgen van jouw rijbewijs gaat echter niet zo eenvoudig. Er zijn een aantal stappen die je hiervoor zult moeten doorlopen:

Verzamel informatie 

Voordat je jouw rijbewijs gaat terugvragen is het belangrijk om te weten waarom jouw rijbewijs is ingevorderd en welke stappen je zult moeten ondernemen om jouw rijbewijs terug te krijgen. De meeste informatie hierover is terug te vinden op de website van de Rijksoverheid. Zodra je hiervan op de hoogte bent kun je contact opnemen met een advocaat of juridisch adviseur op je te laten adviseren over jouw situatie.

Vraag een teruggave aan 

Vervolgens kun je een verzoek tot teruggave indienen. Dit verzoek dien je in bij de officier van justitie. In dit verzoek, dat jij zelf kunt indienen of kunt laten indienen door je advocaat, moet je aangeven waarom je jouw rijbewijs terug wilt en op welke manieren jij jezelf verbeterd hebt om soortgelijke overtredingen in de toekomst te voorkomen.

Je verzoek wordt in behandeling genomen 

Wanneer je dit verzoek hebt ingediend zal deze door de officier van justitie in behandelingen worden genomen. Bij het maken van een besluit over de teruggave van jouw rijbewijs zal een officier onder andere kijken naar de ernst van de overtreding en de omstandigheden waaronder je de overtreding hebt begaan. 

Rijgeschiktheidsonderzoek

Mocht het bewijs dat je hebt aangeleverd over jouw veranderde rijgedrag niet voldoende overtuigend zijn voor de officier van justitie, dan kan deze besluiten dat er eerst nog een rijgeschiktheidsonderzoek moet plaatsvinden. Daarnaast kan het ook nog zo zijn dat je een medisch onderzoek moet ondergaan.

Je krijgt je rijbewijs terug 

Is dit alles in orde? Dan bestaat er een grote kans dat de officier van justitie jou je rijbewijs terug zal geven. Je kunt deze vervolgens, binnen zes maanden, ophalen bij het politiebureau. 

Kortom, het invorderen van een rijbewijs kan verstrekkende gevolgen hebben voor jou als bestuurder. Het is daarom altijd beter om op de hoogte te zijn van de verkeersregels en zo een invordering te voorkomen. Komt het toch voor dat je jouw rijbewijs kwijt bent? Volg dan de stappen die door de overheid zijn opgelegd en toon aan dat je jouw gedrag verbeterd hebt om zo jouw rijbewijs terug te krijgen.