Er zijn verschillende soorten rijbewijzen. Zo is er bijvoorbeeld een rijbewijs voor de auto, maar ook een rijbewijs voor de trekker. De meerdere soorten rijbewijzen zijn ingedeeld in categorieën. Het kan voorkomen dat je een rijbewijs voor een bepaald voortuig hebt gehaald wat dan ook vanzelfsprekend geldig is voor een ander voertuig.

Rijbewijs, wat valt hier niet onder

Het gaat hierbij over voertuigen en dus niet over bijvoorbeeld vaartuigen. Daarvoor zijn weer vaarbewijzen nodig. Naast rijbewijzen zijn er ook bepaalde licenties te krijgen. Zo moet iemand die wil meedoen aan een Grand Prix zeker een superlicentie hebben. Zo’n superlicentie wordt uitgegeven door de FIA. Dit is een internationaal bestuursorgaan dat onder meer verantwoordelijk is voor de Formule 1. Daar gaat het hier ook niet over.

Overzicht

Hier zie je een overzicht van rijbewijscategorieën voor motorvoertuigen:

AM: rijbewijs voor bromfiets, brommobiel, scooter, snorfiets en speedpedelec.*

A,A1 en A2: motorrijbewijs**

B: autorijbewijs.

BE en B+ (code 96): rijbewijs voor rijden met een aanhanger en rijbewijs voor auto (B).***

C: het vrachtwagenrijbewijs

CE: rijbewijs voor rijden met een aanhanger voor een vrachtwagen (C).

C1: rijbewijs voor een vrachtwagen met een gewicht tussen 3.500-7.500 kilo.****

C1E: rijbewijs voor het rijden met een aanhanger met een vrachtwagen (C1).

D: busrijbewijs, rijbewijs om meer dan 8 personen te vervoeren.

DE: rijbewijs voor het rijden met een aanhanger met een bus (D).

D1: rijbewijs voor het vervoer van 8 tot 16 personen, een ‘kleine’ bus.

D1E: rijbewijs voor rijden met een aanhanger met een  ‘kleine’ bus (D1E).

T: Het trekkerrijbewijs. Hiervoor mag je vanaf je 16e examen voor doen.

Heb je een rijbewijs voor een bromfiets? Dan mag je daar ook mee rijden op een scooter. Als je een autorijbewijs hebt, hoef je geen apart bromfietsrijbewijs te halen als je wilt gaan rijden op een bromfiets. Het rijbewijs AM wordt namelijk automatisch bijgeschreven op je rijbewijs.

Het motorrijbewijs A is onbeperkt. Dat wil zeggen dat je op een motor mag rijden met een aantal cc en een vermogen dat wettelijk op de weg is toegestaan. Bij motorrijbewijs A1 mag de motor maximaal 125 cc zijn en een maximaal vermogen hebben van 11kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1 kw per kg massa. Heb je motorrijbewijs A2? Dan is het maximale vermogen ten hoogste 35 kw en heeft de motor een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2kw per kg massa. Er is ook nog A-code 80. Dit is een rijbewijs voor een driewielige motor vanaf 15kw, A1 plus A2 categorie.

Eigenlijk voegt rijbewijs B+ (code 96) niet meer iets toe. Je kunt met rijbewijs B opgaan voor rijbewijs BE. Voor rijbewijs B+ moet je eerst rijbewijs BE halen, maar het rijbewijs geeft je niet meer mogelijkheden.

De toegestane maximummassa is het gewicht, legt een Rijschool voor Vrachtwagen in Maastricht aan. Dit is het maximale laadvermogen en het lege gewicht bij elkaar opgeteld.

Militair rijbewijs

Heb je het Nederlands militair rijbewijs? Dan is dit niet geldig buiten de militaire organisatie. Je kunt een militair rijbewijs wel (binnen 3 jaar na afgifte) bij de gemeente waar je staat ingeschreven, inwisselen voor een normaal rijbewijs.

Meerdere rijbewijzen

Ben je geslaagd voor een ander soort rijbewijs? Dan wordt dit bijgeschreven. Op je rijbewijsdocument staan dus al je rijbewijscategorieën. Rijd je met één of meer van de voertuigen waarvoor je een rijbewijs hebt? Dan moet je ervoor zorgen dat het rijbewijs op tijd verlengd wordt.