We leven in dure tijden en veel mensen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Bezuinigen zijn daarom meer dan welkom, maar niet iedere bezuiniging is een goede besparing. Dit geldt in het bijzonder voor verzekeringen. Heb jij een eigen auto, dan moet je deze verplicht verzekeren. Wil jij graag op je auto verzekering besparen, dan is het niet altijd verstandig om voor de goedkoopste optie te gaan. Wij laten je daarom graag zien hoe je goed verzekerd kunt zijn, zonder dat je daar een hoge maandelijkse premie voor hoeft te betalen. 

Waarom is een verzekering verplicht? 

De verplichting om een autoverzekering af te sluiten is vastgelegd in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Deze wet regelt dat elke eigenaar van een motorrijtuig een autoverzekering afsluiten moet. Dit betekent dat de verzekeraar de schade vergoedt die door de verzekerde is veroorzaakt aan anderen in het verkeer. Een autoverzekering voorkomt daarmee ook dat jij torenhoge kosten moet betalen wanneer jij een ongeluk veroorzaakt hebt waarbij veel schade is ontstaan bij de tegenpartij. Kies je voor een verzekering met een heel lage premie, dan betekent dat dat jij meer eigen risico neemt. In dat geval moet je zorgen dat je voldoende buffer hebt om hoge kostenposten te betalen. Kies je voor een uitgebreidere verzekering, dan betaal je een hogere maandpremie maar je koopt daarmee heel veel risico’s af waardoor je op de lange termijn veel geld kunt besparen. 

Optimaal verzekeren is niet altijd nodig

Wanneer je je auto goed wilt laten verzekeren, is het verstandig om te kijken naar de leeftijd van je wagen. Heb je een nieuwe auto, dan kun je deze het beste allrisk laten verzekeren. Alle schade, dus ook die jijzelf hebt opgelopen, wordt dan vergoedt. Heb jij een oudere auto met een lage dagwaarde, dan is het beter om voor een WA-basisverzekering te kiezen. Met deze verzekering wordt de schade van de tegenpartij gedekt, maar niet de schade die jouw wagen heeft opgelopen. Jij moet deze kosten zelf betalen, of je koopt een andere wagen. In veel gevallen is dat voordeliger dan wanneer je de schade laat herstellen. Kijk dus altijd goed naar de leeftijd van je wagen om te zien welke verzekering de meeste voordelen met zich meebrengt. 

Je maandpremie verlagen 

Je hoeft niet van verzekering te veranderen om de maandpremie te verlagen. Je kunt je premie namelijk ook verlagen door verantwoordelijk te rijden. Heb jij veel schadevrije jaren? Dan gaat je premie naar beneden. Bij Univé kun je ook de Veilig op Weg app gebruiken, deze houdt je rijgedrag in de gaten en goed gedrag leidt tot een korting op je premie. Ook kun je meerdere verzekeringen bij een verzekeraar afsluiten zodat je een pakketkorting kunt pakken. Je ziet het: goed verzekerd zijn kan ook tegen lage kosten.