Bandenspanning Autotheorie| Wat Moet je Weten? Regels & Informatie

Bandenspanning autotheorie

Met het deelnemen aan het verkeer zal er altijd een groot stuk veiligheid worden meegenomen. De auto moet je zo ook zelf kunnen controleren en zijn er een aantal punten waarop er gelet dient te worden.

Het gaat daarbij niet om zaken die technisch diepgaand zijn en dus door iedereen uitgevoerd kunnen worden. Bandenspanning auto examen maakt daarom een belangrijk deel uit van hetauto theorie examen, omdat dit bijdraagt aan de verkeersveiligheid.. Het vergt trouwens niet veel en kan er veel ongerief door worden bespaard.

Waarom is de juiste bandenspanning belangrijk in auto theorie?

Het zijn de banden die het contact behouden met het wegdek en staat men er vaker niet bij stil. De wagen mag dan wel technisch 100% zijn, maar valt en staat een groot deel van een veilige deelname aan het verkeer met de staat waarin de banden zich in bevinden. Het is een grote fout die men vaker maakt, dat de banden er wel uitzien en er veilig deelgenomen kan worden aan het verkeer. Meten is weten en geldt dat zeker voor de bandenspanning.

De profieldikte is natuurlijk ook van belang, maar wordt er daar streng op gelet bij de APK. De bandenspanning kan echter snel veranderen. Denk maar aan een ventiel dat begint te lekken of een klein gat waarbij het dagen kan duren voordat de sterk verminderde spanning merkbaar zal zijn in de vorm van een plat uitziende band. De juiste bandenspanning auto theorie moet daarom niet onderschat worden en kan er veel ongerief door bespaard worden.

Wat is de juiste hoeveelheid lucht in de band?

Met het oog zo de banden bekijken en aannemen dat het wel in orde is met de spanning, kan zeer misleidend zijn. Er zijn namelijk banden met vrij stevige "wangen" en zal zo een band zelf bij een lage spanning niet bepaald plat aan de onderzijde zijn. De lage spanning zorgt tijdens het rijden wel voor het ontwikkelen van meer warmte vanwege een vergroot aanrakingsvlak met het wegdek en kan dit zelfs leiden naar een klapband.

De gevolgen van een te lage spanning kunnen dus vrij eenvoudig zijn en is een paar minuten voor het meten van de spanning dus nooit te veel gevraagt. De hoeveelheid lucht in de band kan zelf worden aangevuld met een pomp of rij je gewoon naar een garage of tankstation. De juiste bandenspanning wordt altijd aangegeven op een sticker die zich aan de binnenzijde van het portier bevindt.

Minimum bandenspanning

De minimum bandenspanning is iets dat altijd in de gaten gehouden moet worden en is het eenvoudig om dat zelf te testen. Met de juiste spanning wordt niet alleen het weggedrag positief beinvloedt, maar gaan ook de banden langer mee. Het controleren is vooral van belang in gevallen wanneer je van plan bent lange afstanden af te leggen.

Er kan soms voor gekozen worden om de spanning wat aan te passen. Zo wordt bij off-road voertuigen de spanning in de banden verlaagt om voor meer grip in moeilijk terrein te zorgen. Doorgaans moet gewoon de spanning aangehouden worden welke door de fabrikant is aanbevolen.