Het CBR is duidelijk over hoe lang het theorie-examen geldig is. Veelal is het theoriecertificaat voor de categorieën bromfiets, motor en auto 1 jaar en 6 maanden geldig. De geldigheid van het examen gaat in op de dag van slagen voor het theorie examen. Er zijn echter uitzonderingen. Zo geldt er een andere duur voor de theorie voor de vrachtwagen en het kan zijn dat het theorie examen wanneer je lessen volgt bij een rijschool in Hoensbroek, in verband met Covid-19, langer geldig wordt verklaard.

Hoe zit het normaal?

In de meeste gevallen, dus voor de auto, bromfiets en motor, is een rijbewijs 1 jaar en 6 maanden geldig. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld op 10 januari 2022 geslaagd bent, het positieve resultaat geldig is tot en met 9 juli 2022.

Vrachtwagen theorie examen

Voor vrachtwagenrijbewijzen, met of zonder code 95, is het anders. In dit geval is het theorie examen maar liefst 2 jaar geldig. Binnen die tijd moet je dus zorgen dat je het praktijkexamen haalt. Dit geldt voor de theorie voor rijbewijs en vakbekwaamheid module 1-C (RVM1-C) M1, Vakbekwaamheid module 2-C (VM2-C) M2 en Vakbekwaamheid module 3-C (VM3-C) M3.

Dreigt je theorie examen te verlopen?

Het kan zijn dat, je door wat voor een omstandigheden ook, je je rijexamen niet binnen die tijd dreigt te halen. Je kunt vanaf 3 maanden voor je theorie-examenuitslag verloopt, opnieuw het theorie-examen te doen.

 Verloopt je theorie-examenuitslag door het uitstel van het praktijkexamen vanwege Covid-19? In dat geval is er soms een uitzondering. Is jouw praktijkexamen uitgesteld vanwege Covid-19 en wil je weten of de geldigheid van jouw examenuitslag is verlengd? Check dan de datum waarop je examenuitslag echt zou verlopen. Hieronder kun je zien in welk geval jouw examenuitslag is verlengd. Daarbij geldt trouwens wel dat je slechts 1 keer een verlening krijgt.

Hier de gegevens van het CBR* met eerst genoemd de einddatum geldigheid op examenuitslag / certificaat, en de twee periode gaat over de nieuwe geldigheid.

*Overgenomen op 27-12-2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *