Snelheid Met Aanhanger | Wat Moet je Weten? Tips & Informatie

Snelheid met aanhanger

In het verkeer moeten we ons aan de regels houden en gelden die voor tal van situaties, deze kennis heb je nodig om te slagen voor het auto theorie examen. Zo wordt er voorkomen dat er zich onveilige situaties gaan voordoen. De snelheid is belangrijk en zal die sterk afhangen van de situatie.

Op een glad wegdek zal de maximum snelheid aanhanger aanmerkelijk minder zijn om toch nog veilig door het verkeer heen te gaan. Het gewicht van de auto speelt een grote rol. Het kost immers meer inspanning om iets met een groter gewicht tot stilstand te brengen.

Waarom bestaat er een maximum snelheid met aanhanger?

De bewegingsenergie is een resultaat van de massa en de snelheid en is bij dezelfde snelheid, maar een groter gewicht, er al sprake van een groot verschil. Stoppen binnen een bepaalde remweg met een aanhanger, zal meer vergen van de remmen, het onderstel en de banden. Daar moet de auto technisch voor berekend zijn.

De maximum snelheid met aanhanger zal daarom ook aan grenzen verbonden zijn. Binnen Europa gelden er in de meeste landen aparte maximumsnelheden. Wie op stap gaat met zo een aanhanger naar het buitenland, doet er dus verstandig aan om na te gaan wat de regels in betreffend land zijn. Dat voorkomt je zeker een fikse boete en mag de vakantie daardoor niet in het water vallen.

Gelijk in lijn, moet bij het bezoeken van het buitenland met een aanhanger ook gelet worden op de verzekering en geldt het natuurlijk nog altijd, dat voor de grotere aanhangers ook een aparte keuring vereist is.

Snelheid auto met aanhanger in Nederland

Buiten de bebouwde kom mag er op de snelwegen met een aanhanger tot 3500kg tot 90km/u gereden mogen worden. Indien het gewicht groter is dan 3500kg, mag de snelheid auto met aanhanger maximaal 80km/u bedragen. Dat zijn natuurlijk de maximumsnelheden en moet bij deelname aan het verkeer de snelheid bepaald worden aan de situatie.

Op een glad wegdek of bij slecht zicht, zal de snelheid drastisch omlaag gebracht dienen te worden. Binnen de de bebouwde kom bedraagt het maximum 50km/u. Het is wel belangrijk om niet alleen de aandacht te richten op de snelheid, maar ook de technische staat van zo een aanhanger. Vergeet niet de banden te controleren en de lichten.

Bij geremde aanhangers komt er wat meer erbij kijken. Idem moet de trekauto zelf ook helemaal in orde zijn en het trekgewicht aankunnen, en dan gaat het niet alleen om de remmen, maar ook andere delen zoals het onderstel.

De max snelheid aanhanger is dus verschillend aan de hand van niet alleen het gewicht, maar zeker per land. Neem daarbij gelijk de andere vereisten mee zoals de belichting en andere eisen die er in bepaalde landen worden gesteld. Ook zal in sommige gevallen de verzekering ook geraadpleegd dienen te worden.