Symbolen Auto | Wat is de betekenis? Lees Het Hier!

Symbolen auto

In het verkeer en bij het auto theorie examen spelen symbolen een belangrijke rol en zorgt dat voor het doorbreken van barrieres. Dat laat minder ruimte open voor misverstanden en maakt het bijvoorbeeld niet veel uit welke taal je machtig bent.

Zo een symbool zegt namelijk al voldoende en is er sprake van standarisatie. Dit alles vloeit voort uit afspraken die er internationaal zijn gemaakt. Naast het verkeer zijn er ook op het instrumentenpaneel van de auto tal van symbolen te vinden.

Betekenis achterhalen controle lampje auto

Die verschillende symbolen met verschillende kleuren zijn er elk met een eigen functie. Bij een normale gang van zaken waarbij er geen bijzonderheden zijn, zal er geen sprake zijn van een oplichtend symbool. De functie van zo een waarschuwingslampje is namelijk om je gelijk erop te attenderen, dat er wat mis is of dat een bepaalde functie is geactiveerd.

In sommige gevallen gaat het oplichten van zo een controle lampje auto ook gepaard met een waarschuwend geluidssignaal. Dat hangt echter wel sterk af van het merk en model auto. Er zijn tussen de verschillende automerken wel afspraken lopen over een standaarde benadering van de betekenis en ook de vorm van de symbolen auto.

Het maakt in de praktijk dus niet veel uit om welke auto het gaat en zal je wel in staat zijn om de betekenis van een oplichtend auto dashboard lampjes uit te maken.

Gevaar voorkomen door auto symbolen

Omdat er nu eenmaal zoveel symbolen zijn en het niet voor iedereen even gemakkelijk is om de betekenis gelijk door te hebben, is ere en kleurcode verbonden. Een symbol dat in het rood oplicht, zal urgentie hebben en moet er zeker gelijk werk van worden gemaakt. Denk maar aan het symbol voor de remmen of de motortemperatuur die te hoog oploopt.

Niet alleen wordt er zo dus onnodig gevaar voorkomen, maar kan ook grote schade aan de auto worden voorkomen. Bij een oplichtend symbool in een oranje kleur, gaat het meestal om een technisch aspect van de auto zoals de check engine light, maar ook het activeren van de ABS. Gelijk aan de kant van de weg gaan met de auto hoeft dus niet en kan er met zo een lampje wel gerust naar een garage worden gereden voor een grondig onderzoek.

Auto licht symbolen en kleuren

Bij auto licht symbolen gaat het meestal om een blauwe kleur wanneer bijvoorbeeld het grootlicht of dimlicht is aangemaakt.

De komst van de techniek maakt het gelukkig ook gewoon mogelijk om op de boordcomputer af te lezen wat het probleem is en is dat meestal gelijk een ware geruststelling. Niet elke auto heeft deze optie en blijft het dus relevant om de auto symbolen te kennen. Let daarbij op de kleuren indien je twijfelt en is een rood oplichtend symbool wel iets waar er gelijk werk van gemaakt dient te worden. Rijden naar een garage is, indien mogelijk, daarbij wel aangeraden.