Fietspadbord | Wat Moet je Weten? Regels & Informatie

Fietspad bord

Nederland mag er zich altijd nog op beroepen een weginfrastructuur te hebben waar er veel aandacht is besteedt aan de fietser. Dat is ook te merken aan de grote groepen fietsers die dagelijks weer aan het verkeer deelnemen.

Ook voor hun zijn er tal van verkeersborden voor fietsers van toepassing en maakt dat alles een vlotte doorstroming mogelijk. Dat is ook te zien aan de vele fietspaden die duidelijk aangegeven zijn met behulp van een fiets bord. Om te kunnen slagen voor het auto theorie examen is het van groot belang de betekenis van deze borden te beheersen.

Een verplicht fietspadbord zorgt voor duidelijkheid

Je kunt het bord fietspad herkennen aan een rond blauw bord met een witte fiets erop. Het is wettelijk verplicht om als fietser gebruik te maken van het fietspad wanneer een verplicht fietspadbord aanwezig is. Andere weggebruikers zoals bromfietsers en auto's verwachten je namelijk niet op een ander gedeelte van de weg op dat moment wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Geldt een fietspad bord alleen voor fietsers?

Een fietspad is ook toegankelijk voor snorfietsen en elektrische fietsen met een maximumsnelheid van 25 km/u. Elektrische fietsen zijn fluisterstil, dus het is altijd van belang om je bewust te zijn van je omgeving. Zij mogen bij de aanwezigheid van een fietspad bord ook geen gebruik maken van de andere wegen. Een bromfiets bord zul je niet vinden op een fietspad aangezien je niet met een bromfiets op het fietspad mag.

Wat is een onverplicht fietspad?

Naast verplichte fietspaden met een verplicht fietspad bord, is er op verschillende plaatsen ook sprake van onverplichte fietspaden. Het eerder besproken bord zal dus niet aanwezig zijn, maar wel een ander bord. Dit is een rechthoekig bord met het opschrift fietspad. Hoewel dit bord niet verplicht is, is het aan te raden om mee te gaan met het voorstel om dit fietspad te gebruiken, omdat het niet alleen veiliger is, maar het een ontspannend gevoel geeft om gescheiden van het overig verkeer op jouw gemak te genieten van de fietstocht.

Als fietser moet je nu eenmaal wat extra voorzichtigheid ten dage leggen en helpt het aardig mee wanneer er gebruik gemaakt kan worden van een fietspad. In sommige gevallen is dat nog verplicht ook en zal het met een relevant bord worden aangegeven. Let er ook op, dat snorfietsen gebruik mogen maken van zo een fietspad. Mag je dronken fietsen? Let erop dat dit niet is toegestaan.